Nyheter

Väst
Organiserad prostatacancertestning prövas i Västra Götalandsregionen

Under 2020–2022 prövas organiserad prostatacancertestning i Västra Götalandsregionen för män födda 1970–1972. Syftet är att erbjuda män samma information om prostatacancertestning och att organisera testningen på ett strukturerat, jämlikt och kvalitetssäkrat sätt i regionen.

Samverkan
Analys av utvecklingsområden på barncancerområdet

Sveriges sex barncancercentrum har med stöd av RCC gjort en analys av hur barncancervården kan utvecklas. Det har resulterat i en rapport med en rad konkreta förslag som lämnats till Socialdepartementet.

Väst
Ny RMR för urinblåse- och urinvägscancer

Nu finns det en regional medicinsk riktlinje (RMR) för tillämpning av nationellt vårdprogram för cancer i urinblåsa, njurbäcken, urinledare och urinrör.

Samverkan
Nationella vårdprogram ute på remiss

Fyra nationella vårdprogram och ett SVF går idag ut på remiss till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Samverkan
Innovationsmiljö på cancerområdet får finansiering från Vinnova

SKL har tillsammans med en grupp företag och organisationer beviljats finansiering från Vinnova för att starta en gemensam innovationsmiljö. Med visionen att eliminera cancer som dödsorsak och omvandla cancer till en botbar eller kronisk sjukdom, ska innovationsmiljön bidra till att Sverige blir ledande på förebyggande arbete, upptäckt, diagnostik, behandling och organisation för patientcentrerad uppföljning.

Väst
Nytt nyhetsbrev från RCC Väst

I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för myelom

En mindre revidering av det nationella vårdprogrammet för myelom har i oktober fastställts av Regionala cancercentrum i samverkan.

Väst
Rökstoppsprojektet vill minska ojämlikhet i hälsa

Vad kan Sverige lära av Danmark när det gäller rökstopp och tobaksavvänjning? En hel del, menar Matz Larsson, överläkare vid tobakspreventiva enheten vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Väst
Stimulerande patientmöten i rollen som dysplasibarnmorska

En dysplasibarnmorskas huvudsakliga arbetsuppgift är att följa upp patienter som har ett avvikande cellprov. Rollen har funnits i landet sedan det nya nationella vårdprogrammet för cervixcancerprevention kom 2017.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för epitelial äggstockscancer

Det nationella vårdprogrammet för epitelial äggstockscancer har genomgått en revidering, som godkänts av RCC i samverkan.

Samverkan
Prenumerera på nyhetsbrev från NT-rådet

NT-rådet ger rekommendationer till landets regioner om användning av vissa nya läkemedel. Vill du få information om när det finns en ny rekommendation kan du prenumerera på NT-rådets nyhetsbrev.

Samverkan
Film om datadriven kvalitetsutveckling

På Odense universitetssjukhus i Danmark arbetar de aktivt med förbättringsarbete baserat på kvalitetsregisterdata. I en nyproducerad film berättar Kim Brixen, medicinsk direktör, och Anders Eggert Gravegaard, överläkare i plastikkirurgi, bland annat hur de har använt kvalitetsregistren för att korta tiden från remiss till behandling av patienter med malignt melanom.

Samverkan
Lungcancervården mer jämlik visar ny registerstudie

Det finns endast små socioekonomiska skillnader inom svensk lungcancervård. De skillnader som finns har dessutom minskat över tid. För väntetider och patientens tumörstadium vid diagnos syns inga skillnader alls. Det visar en ny registerstudie. – Det finns inget som tyder på att lågutbildade kommer till vården senare med en mer avancerad cancer, säger gävleforskaren och överläkaren Linda Willén, huvudförfattare till studien.